Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2021
Uitspraken van 05-03-2021 tot 17-03-2021
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe ERF Update aan.

Rechtspraak

Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken. De eerste drie laten zien dat het erfrecht ook bij echtscheiding een belangrijk aandachtspunt is.

Uitleg van echtscheidingstestament na hertrouwen
In de casus van ERF 2021-0059 lijkt erflater een testament dat hij kort na echtscheiding maakte, te zijn vergeten. Het testament bevoordeelt alleen de kinderen en slaat daardoor impliciet erflaters nieuwe, geregistreerde partner over. Of moet het testament anders worden uitgelegd? De rechtbank meent van niet.

Losse (erfrechtelijke) eindjes na echtscheiding breken de vrouw op
In het echtscheidingsconvenant is de woning toegedeeld aan de man. Ook is een ‘vermakingsbeding’ opgenomen waarin de man zich verplicht de woning aan de vrouw te legateren. Na echtscheiding wordt de overeenkomst van verdeling niet opgevolgd door levering en laat de man na om het toegezegde legaat te maken. De vrouw is weliswaar nog altijd deelgenoot in de woning, maar trekt tegenover de erfgenaam van de man toch aan het kortste eind. Het vermakingsbeding is nietig (art. 4:4 lid 1 BW) en de rechtbank ziet onvoldoende reden voor conversie in een geldige rechtshandeling. Door de overeenkomst van verdeling kan de vrouw ook overigens geen vuist maken (ERF 2021-0052).

Woning uit twee nalatenschappen verkregen, met en zonder uitsluitingsclausule. Woning valt geheel buiten huwelijksgemeenschap
Ter gelegenheid van echtscheiding rijst de vraag of de woning van de man in de huwelijksgemeenschap is gevallen. De woning is afkomstig uit de nalatenschappen van de ouders van de man en zijn zuster. Hun vader had een uitsluitingsclausule in zijn testament opgenomen, hun moeder niet. De rechtbank beredeneert dat de man de woning voor meer dan de helft onder uitsluitingsclausule heeft verkregen en dat de woning daarom geheel buiten de huwelijksgemeenschap is gebleven (ERF 2021-0053).

Beslaglegging tot zekerheid van betaling salaire differé
Hof Arnhem-Leeuwarden verleent verlof voor beslaglegging op erflaters te koop staande woning, tot zekerheid van betaling van een mogelijke som ineens (salaire differé) aan een pleegkind van erflater. Het bedrag waarvoor beslag mag worden gelegd beperkt het hof evenwel tot de helft van de vraagprijs van de woning (ERF 2021-0055).

Geldlening van ouders aan kind. Beroep op verjaring onaanvaardbaar tijdens afwikkeling nalatenschappen ouders
In de casus van ERF 2021-0056 heeft een van de vier kinderen in 1987 geld geleend van zijn ouders. Na het overlijden van de ouders stelt het hof vast dat de direct opeisbare lening al lang en breed is verjaard, maar dat het beroep op verjaring in dit geval onaanvaardbaar is.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst op de website.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates