Naar boven ↑

Update

Nummer 5, 2021
Uitspraken van 19-02-2021 tot 04-03-2021
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe ERF Update aan.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Facultatief verrekenbeding leidt tot toepassing van artikel 10 SW 1956 in nalatenschap langstlevende
Moeder heeft na vaders overlijden onverplicht gehoor gegeven aan een facultatief finaal verrekenbeding. De daardoor ontstane vorderingen van de kinderen zijn bij moeders overlijden belast met erfbelasting op grond van artikel 10 SW 1956. De Hoge Raad volgt deze lezing van hof Den Haag (ERF 2021-0037).

Testamentair vruchtgebruik en verzorgingsvruchtgebruik
Rechtbank Zeeland-West-Brabant weegt in ERF 2021-0039 de afkoopwaarde van een testamentair, tijdelijk vruchtgebruik voor de langstlevende echtgenote. Ook weegt de rechtbank haar verzorgingsbehoefte in het kader van het wettelijke verzorgingsvruchtgebruik.

Verkooptraject executeur activeert koopoptie, makelaar aansprakelijk
Het verkooptraject dat de makelaar in de casus van ERF 2021-0041 inzet in opdracht van een erfgenaam tevens executeur, komt de makelaar duur te staan. De makelaar had de erfgenaam-executeur moeten wijzen op het effectief worden van de koopoptie die erflater in een ver verleden aan zijn ex-vrouw verleende. Het beroep van de makelaar op ‘eigen schuld’ van zijn opdrachtgever, slaagt niet.

Geldlening of schenking? Overeenkomst van geldlening ‘voor de vorm’
In de casus van ERF 2021-0046 kan de executeur geen beroep doen op een schriftelijke overeenkomst van geldlening van erflater. Volgens de rechtbank is de overeenkomst slechts ‘voor de vorm’ opgemaakt, op aandringen van de bank. Erflater heeft de bedragen niet uitgeleend, maar kennelijk geschonken. De rechtbank steunt hierbij op het testament van erflater.

Het nut van een onafhankelijke vereffenaar
De benoemde professionele, onafhankelijke vereffenaar blijft in de casus van ERF 2021-0047 in het zadel, zelfs als er geen openstaande schulden meer zijn. Gelet op de moeizame verstandhouding tussen de erfgenamen kan de professional nog steeds zijn diensten bewijzen. Zo moet er nog een boedelbeschrijving komen.

Tweetrapserfstelling en niet-opeisbare legitieme. Wie is aansprakelijk voor de legitieme?
Dat is na vervulling van de voorwaarde niet (meer) de bezwaarde erfgenaam, aldus hof Arnhem-Leeuwarden (ERF 2021-0048). De bezwaarde – erflaters partner – is dan ‘erfgenaam-af’. Of artikel 4:87 lid 5 BW de legitimaris een herkansing zou kunnen geven, blijft onbesproken.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst op de website.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank