Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2020
Uitspraken van 04-02-2020 tot 19-02-2020
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Testament nietig wegens wilsontbreken? Een dubbeltje op zijn kant
Moeder heeft in 2011 twee kinderen onterfd. De rechtbank zag voldoende aanleiding om na haar overlijden aan te nemen dat moeder in 2011 niet voldoende wilsbekwaam was. Het hof ziet er op basis van deskundigenberichten, getuigenverklaringen en de dossieraanpak van de notaris, net iets anders tegenaan en acht het testament geldig (ERF 2020-0038).

Levering woning door erfgenaam onder ontbindende voorwaarde. Tuchtrechtelijke positie notaris
Eigendom onder ontbindende voorwaarde kan de transportnotaris hoofdbrekens geven. In de casus van ERF 2020-0040 wil de ene notaris niet meewerken aan de levering door erfgenamen onder ontbindende voorwaarde. De andere notaris durft het wel aan, hetgeen de eerste notaris klachtwaardig vindt. De tuchtrechter oordeelt dat de andere notaris met rede  onvoldoende reden zag voor dienstweigering.

Navordering erfbelasting na gerechtelijke vaststelling ouderschap
Als de gerechtelijke vaststelling van erflaters vaderschap de vererving van de nalatenschap wijzigt, heeft dat mogelijk ook invloed op de erfbelasting. Enerzijds kan het reden zijn voor vermindering, anderzijds voor een navorderingsaanslag. In de casus van ERF 2020-0036 hekelt het ‘nieuwe kind’ de navordering en komen onder andere aan bod de navorderingstermijn en de verhouding tussen de vermindering en de navordering.

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Annotatie
Twee recente uitspraken (Hof Arnhem-Leeuwarden 16 mei 2019, ERF 2019-0236 en Rechtbank Den Haag 28 november 2019, ERF 2019-0302) inspireren prof. mr. F.W.J.M. Schols tot enkele overpeinzingen over het gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikkingen. In hoeverre beperkt het gesloten stelsel de testeervrijheid nu eigenlijk? Lees hier de annotatie.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates