Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2020
Uitspraken van 11-12-2020 tot 24-12-2020
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe ERF Update aan, de laatste van 2020.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Hof ziet geen ruimte voor nietigverklaring testament tijdens leven
Een testament heeft pas werking na overlijden. Soms ligt (de totstandkoming van) een testament al eerder onder vuur. Toch ziet hof Den Haag geen wettelijke ruimte om een testament al tijdens leven nietig te verklaren (ERF 2020-0294). Rechtbank Zeeland-West-Brabant zag die ruimte – in een andere casus – wel (ERF 2019-0155). Rechtbank Midden-Nederland greep het EVRM aan om de curator van de testateur te machtigen om een testament te herroepen (ERF 2015-0101).

Huwelijksgemeenschap, tweetrapstestament en overdrachtsbelasting
De verdeling van een huwelijksgemeenschap of nalatenschap is geen belastbaar feit voor de overdrachtsbelasting (art. 3 WBR). Bij een tweetrapstestament valt de nalatenschap tweemaal open, wordt wel gezegd. Wat is in zo’n situatie eigenlijk het lot van de huwelijksgemeenschap tussen de insteller en de (enige) bezwaarde? Volgens rechtbank Gelderland ‘herleeft’ deze niet als het recht van de bezwaarde (vader) eindigt. Als de verwachters (de kinderen) de ouderlijke woning vervolgens verdelen, is de helft belast met overdrachtsbelasting (ERF 2020-0296).

Erfstelling ten gunste van meerderjarigenbewindvoerder houdt stand
Kan erflater zijn meerderjarigenbewindvoerder tot erfgenaam benoemen? In de casus van ERF 2020-0302 gooien familieleden van erflater uiteenlopende argumenten voor een ontkennend antwoord in de strijd. Alle pogingen stranden.

Verzoek ontkenning vaderschap als erfrechtelijke exit mede-erfgenaam
Postume vaststelling van het vaderschap kan ingrijpende erfrechtelijke gevolgen hebben. In de casus van ERF 2020-0303 is sprake van een verzoek tot ontkenning van erflaters vaderschap. Het gaat om een verzoek van de halfbroer om zijn halfzuster de erfrechtelijke exit te kunnen wijzen. Ook deze poging strandt.

Onrechtmatige rechtspraak in vereffeningsprocedure?
Acht kinderen vliegen elkaar in de haren bij de afwikkeling van de nalatenschappen van hun ouders. Als allerhande verwijten aan het adres van de professionele vereffenaar door diverse rechters van de hand worden gewezen, stelt een kind de Staat aansprakelijk voor onrechtmatige rechtspraak. Tevergeefs. Dat het kind ernstig teleurgesteld is in de procesgang en geen gelijk heeft gekregen, is onvoldoende (ERF 2020-0309).

Bestaansrecht executeur na keuze voor quasi-wettelijke verdeling
In de casus van ERF 2020-0312 heeft vader in zijn keuzetestament moeder aan de knoppen gezet. Welke taak rest voor de executeur – een derde – na moeders keuze voor de quasi-wettelijke verdeling? Hof Amsterdam ziet om meerdere redenen nog bestaansrecht voor de executeur.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst op de website.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Tot slot wenst de redactie u, ondanks de nodige beperkingen dit keer, gezellige feestdagen en vooral een gezond 2021!

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep