Update
Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende drie uitspraken waarin de wilsbekwaamheid van de testateur wordt betwist en het testament in twee gevallen van tafel gaat. De notaris is geen medicus en kan zelf geen medisch of psychologisch onderzoek doen naar de wil van de testateur. De notaris moet wel vaststellen of de testateur de juridische wil heeft om het voorliggende testament te maken (ERF 2020-0229). Ook dat is niet altijd eenvoudig blijkt uit deze drie casus.
Tegenstrijdige medische verklaringen
De vaste notaris van erflaatster weigert medewerking aan haar testament na een grondig onderbouwde medische verklaring dat erflaatster onvoldoende wilsbekwaam is. Familieleden vinden een andere arts bereid tot een tegengestelde verklaring. Op basis van de tweede verklaring passeert een tweede notaris het testament, zonder wetenschap van de voorgeschiedenis. Volgens de rechtbank (ERF 2020-0222) berust het testament niet op de wil van erflaatster, mede gelet op de opmerkelijke afwijking van regelingen die erflaatster eerder trof. Het testament is nietig (art. 3:34 lid 2 BW).
Erflater verrast zijn gezin door 26 miljoen euro na te laten aan het goede doel
Getuigt deze keuze van een geestelijke stoornis? Erflaters echtgenote meent van wel. Partijdeskundigen zijn het niet met elkaar eens. Hof Arnhem-Leeuwarden (ERF 2020-0225) oordeelt uiteindelijk op basis van een deskundigenbericht dat erflater wist wat hij deed, ook al moeten de nabestaanden gissen naar de redenen van zijn keuze.
Testament van 104-jarige curanda nietig, ondanks toestemming kantonrechter
Op uiterst respectabele leeftijd maakt erflaatster een complex testament dat sterk afwijkt van een eerder testament. Hof Den Haag (ERF 2020-0229) is er niet van overtuigd dat erflaatster, een kwetsbare curanda, dit complexe testament heeft gewild, mede gelet op de gang van zaken rond de totstandkoming ervan. Het hof valt er onder meer over dat de notaris de testatrice slechts in aanwezigheid van de curator heeft gesproken en het concepttestament niet met de testatrice heeft voorbesproken. De door de kantonrechter verleende toestemming (art. 4:55 lid 2 BW) doet hier niet aan af. Het laatste testament is nietig (art. 3:34 lid 2 BW).
Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.
Met vriendelijke groet,
Redactie ERF Updates
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Onterving echtgenote door vermogende erflater. Onvoldoende aanwijzingen voor geestelijke stoornis. 15-09-2020
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Diverse geschilpunten na beroep op legitieme portie. 08-09-2020
- Gerechtshof Amsterdam Tuchtrecht. Beoordeling wilsbekwaamheid testateur door kandidaat-notaris. Verantwoordelijkheid waargenomen notaris. 01-09-2020
- Gerechtshof Den Haag Testament 104-jarige curanda met toestemming van kantonrechter tot stand gekomen. Hof verklaart testament desondanks nietig. 04-08-2020
Rechtbank
- Rechtbank Limburg Legitimaris verzoekt executeur om informatie en voorschot. Kantonrechter onbevoegd. 16-09-2020
- Rechtbank Noord-Holland Testament nietig wegens wilsontbreken. 26-08-2020
- Rechtbank Noord-Holland Kantonrechter beveelt notariƫle boedelbeschrijving. 26-08-2020
- Rechtbank Noord-Holland Verzoek benoeming vereffenaar afgewezen. Ontoereikend verzoekschrift. 23-07-2020