Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2020
Uitspraken van 25-07-2020 tot 05-08-2020
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Meerderjarigenbewind moeder maakt kindsdelen opeisbaar. Verzorgingsgedachte
Vader heeft in zijn testament op de langstlevende bepaald dat de vorderingen van de kinderen opeisbaar zijn als vermogen van moeder onder bewind wordt gesteld. De opeisbaarheid noopt tot verkoop van moeders woning. Hoe verhoudt zich dit tot de verzorgingsgedachte die vader in zijn testament heeft geuit? Rechtbank Oost-Brabant vindt het testament duidelijk en uitbetaling in de gegeven omstandigheden niet onaanvaardbaar (ERF 2020-0176).

Verrekening van schenkbelasting met erfbelasting bij fictief erfrechtelijke verkrijging en bedrijfsopvolgingsfaciliteit
Een schenking binnen 180 dagen voor erflaters overlijden in combinatie met de erfrechtelijke verkrijging van vrijgesteld ondernemingsvermogen leidt in de casus van ERF 2020-0185 tot een ingewikkelde rekenexercitie voor de erfbelasting. Hof Amsterdam rekent voor hoeveel schenkbelasting in mindering komt van de erfbelasting.

Tot welk vermogen behoort erflaters (aandeel in de) woning?
In twee verschillende uitspraken is deze vraag aan de orde. In de casus van ERF 2020-0188 zijn erflaters kinderen schuldeisers van zijn nalatenschap. Erflaters partner is enig (beneficiair) erfgenaam en heeft krachtens verblijvingsbeding aanspraak op de gemeenschappelijke woning. In een tussenvonnis rekent Rechtbank Midden-Nederland erflaters aandeel in de woning tot de te vereffenen nalatenschap.
In de casus van ERF 2020-0192 is erflater overleden nadat zijn echtgenote failliet is verklaard. De faillissementscurator wil de tot de huwelijksgemeenschap behorende woning vervreemden. De kortgedingrechter oordeelt dat de woning nog altijd tot de faillissementsboedel behoort (art. 63 Fw). De curator heeft geen medewerking van de erfgenamen nodig.

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank