Naar boven ↑

Update

Nummer 5, 2019
Uitspraken van 27-02-2019 tot 06-03-2019
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Voor wat hoort wat?
In de eerste week van dit jaar lijkt het in de casus van ERF 2019-0042 te gaan om goede voornemens: geen alcohol of (andere) drugs, geen tatoeages en de BMI op orde houden. Deze en andere leefregels leggen grootouders aan hun minderjarige kleinkinderen op bij het doen van schenkingen aan hen. Bij overtreding duurt het schenkingsbewind niet tot hun 35e jaar, maar levenslang. Dit regime schiet – ondanks de beste bedoelingen van de schenkers – de kantonrechter in het verkeerde keelgat.

Salaire différé
Het Hof Amsterdam oordeelt dat de som ineens van artikel 4:36 BW, het salaire différé, niet van toepassing is op onbezoldigde arbeid die een naaste van erflater heeft verricht voor een besloten of naamloze vennootschap van erflater (ERF 2019-0043). Hierin verschilt de regeling van die in artikelen 4:38 BW en 4:74 BW en dat valt volgens het hof goed te verklaren.

Verkoop en kwijtschelding aan kind op basis van algehele volmacht van ouders en de notariële zorgplicht
In de casus van ERF 2019-0062 zijn al veel procedures gevoerd tegen de notaris die de verkoop en levering met kwijtschelding faciliteerde tussen de ouders en hun zoon, op basis van een algehele volmacht aan de zoon. Na het overlijden van beide ouders stellen de mede-erfgenamen van de zoon de notariële zorgplicht aan de orde, dit keer in hoger beroep bij de civiele rechter. Het net lijkt zich te sluiten voor de notaris.

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank