Naar boven ↑

Update

Nummer 24, 2019
Uitspraken van 15-11-2019 tot 27-11-2019
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Wederom verkeerde wilsrechten uitgesloten
In de casus van ERF 2019-0269 zijn in het testament de verkeerde wilsrechten uitgesloten bij de wettelijke verdeling, aldus Hof Arnhem-Leeuwarden. Dat erflater de door zijn echtgenote ter adoptie afgestane dochter als erfgenaam heeft betrokken, maakt het er niet eenvoudiger op.

Onverwachte schuld van de nalatenschap
De erfgenamen hebben geen onderzoek gedaan naar het testament van erflaatster. Als hun schoonzuster ze confronteert met een claim uit onverschuldigde betaling, willen de erfgenamen alsnog beneficiair aanvaarden. De kantonrechter gunt ze deze herkansing, hoewel de erfgenamen via het testament op het spoor van de claim hadden kunnen komen (ERF 2019-0272).

Wie draagt de uitvaartkosten?
In de casus van ERF 2019-0277 mag de broer van erflaatster van geluk spreken. Hij heeft de uitvaartkosten betaald, maar is geen erfgenaam of executeur. Omdat de broer zich op goede gronden heeft ingelaten met de uitvaart, kent Hof Arnhem-Leeuwarden hem toch een vergoedingsrecht op de nalatenschap toe. Het hof baseert zich op het ‘stelsel van de wet’.

Notaris geen belanghebbende die om benoeming vereffenaar kan verzoeken
De notaris die zich in de casus van ERF 2019-0275 in opdracht van een erfgenaam heeft ingelaten met de afwikkeling van een nalatenschap, heeft minder geluk. Zijn werkzaamheden blijven onbetaald en hij kan niet om benoeming van een vereffenaar verzoeken. De enkele omstandigheid dat hij schuldeiser van een erfgenaam is, maakt de notaris nog geen belanghebbende bij zo’n verzoek.

Ik-oma-legaat of -last?
Voor artikel 10 SW 1956 kan het antwoord op deze vraag nogal wat uitmaken. In de casus van ERF 2019-0283 begrijpt de Hoge Raad het ‘legaat’ in oma’s testament als een legaat. Gelukkig maar, men moet artikel 10 SW 1956 niet moeilijker maken dan het al is.

Maar er is veel meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank