Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2019
Uitspraken van 25-07-2019 tot 05-08-2019
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Van een zomerdip is nauwelijks sprake. Op rechtspraak.nl worden ook in deze weken veel erfrechtzaken gepubliceerd. Graag wijzen wij u alvast op de volgende.

Facultatief verrekenbeding bij overlijden en artikel 10 SW 1956
Een facultatief verrekenbeding bij overlijden kan tot een fictief erfrechtelijke verkrijging leiden. U denkt terecht aan artikel 11 lid 3 SW 1956. Volgens Hof Den Haag is in de casus van ERF 2019-0175 bij het tweede overlijden de fictie van artikel 10 lid 1 SW 1956 aan de orde. Moeder heeft volgens het hof onverplicht verrekend, zodoende haar vermogen ingebracht in vaders nalatenschap en daarvan het vruchtgebruik verkregen. De uitleg van het verrekenbeding speelt hier een belangrijke rol.

Opdracht versus zorgplicht notaris
Ook in deze casus speelt een facultatief verrekenbeding de hoofdrol. De notaris die bij het opstellen van testamenten de huwelijkse voorwaarden van cliënten niet uit het archief had gehaald, kwam er bij de civiele rechter nog genadig vanaf. De tuchtrechter denkt daar nu geheel anders over (ERF 2019-0181). Ook al was de opdracht beperkt tot de testamenten, de zorgplicht van de notaris brengt mee dat hij deze huwelijkse voorwaarden te berde had moeten brengen.

Testamentair bewind en bijstand. Rechthebbende moet bewindvoerder dwingen tot uitkering
Een bijstandsgerechtigde erft onder testamentair bewind. De uitkeringsinstantie dwingt de rechthebbende om een advocaat in de arm te nemen om de bewindvoerder tot kapitaalsuitering te dwingen. Mag dat volgens de Participatiewet? Volgens Rechtbank Limburg wel (ERF 2019-0187). De bewindbepalingen verhinderen niet dat de bewindvoerder uitkeringen doet ter bekostiging van levensonderhoud.

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep