Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2019
Uitspraken van 11-07-2019 tot 23-07-2019
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Opheffing testamentair bewind na vijf jaar
Testamentair bewind kan na vijf jaar worden opgeheven, als de rechter de rechthebbende mans genoeg acht om het vermogen zelf te beheren. De 18e verjaardag is voor dat laatste een ontoereikend argument. De rechthebbende moet aantonen dat het bewind geen goede zin meer heeft (ERF 2019-0153).

Nietigverklaring testament tijdens leven testatrice
Nadat het huwelijk nietig is verklaard wegens wilsonbekwaamheid van de vrouw, stellen haar kinderen en curator met succes de geldigheid van haar testament aan de kaak. Het testament wordt tijdens het leven van de vrouw nietig verklaard (ERF 2019-0155).

Wisselwerking geestesstoornis, inhoud testament en betrokken belangen
Of een dementerend iemand een bepaald testament kan maken, hangt af van de zwaarte van de geestesstoornis, de ingrijpendheid van het testament en daarbij betrokken belangen. Op de notaris rust de zware taak om deze wisselwerking in eerste instantie te beoordelen. In de casus van ERF 2019-0156 had de notaris het voorlaatste testament erbij moeten pakken om de testatrice beter inzicht te geven in de gevolgen van haar nieuwe testament.

Informatieplicht jegens legitimarissen
De informatieplicht van de erfgenamen en de executeur jegens legitimarissen is ruim, maar niet onbeperkt. Zij hoeven geen inzicht te geven in het vermogensverloop voor erflaters overlijden, aldus Hof Den Haag (ERF 2019-0166).

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Annotatie
Handelt de Nederlandse notaris bij het afgeven van een nationale verklaring van erfrecht als ‘gerecht’ in de zin van de Europese Erfrechtverordening? Deze vraag rees vorig jaar na het Oberle-arrest. Op 23 mei jongstleden heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie geoordeeld dat de Poolse notaris niet als ‘gerecht’ kwalificeert (ECLI:EU:C:2019:444). In de annotatie aandacht voor de betekenis van deze uitspraak voor de Nederlandse notariële praktijk.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank