Naar boven ↑

Update

Nummer 12, 2019
Uitspraken van 01-06-2019 tot 12-06-2019
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Testament niet onder vier ogen besproken, notaris berispt
Het waken voor een vrije en onafhankelijke wilsvorming van de testateur, ziet de hoogste notariële tuchtrechter als een kernverantwoordelijkheid van de notaris. Spreekt de notaris de testateur niet op enig moment onder vier ogen, dan moet de notaris deze keuze kunnen verantwoorden. In de casus van ERF 2019-0122 heeft de notaris tijdens de testamentbespreking bij moeder thuis de aanwezigheid van een kind en zijn echtgenote toegestaan. Van passeren onder vier ogen komt het niet meer door moeders vroegtijdig overlijden. Volgens het hof had de notaris in dit geval de bespreking al onder vier ogen moeten voeren. Hof Amsterdam verweet dit recent ook een andere notaris in een min of meer vergelijkbare situatie (ERF 2019-0102).

Uitleg testamentaire termijnstelling
Met testamentaire termijnstellingen wil erflater doorgaans een spoedige afwikkeling van de nalatenschap bevorderen. De vraag wat het gevolg is van termijnoverschrijding, kan echter eenvoudig tot geschillen leiden. Zo ook in de casus van ERF 2019-0123. Dochter moet volgens het testament, op straffe van onterving, haar aandelen tijdig overdragen aan haar broer (tegen betaling). Als zij het niet eens worden over de waardering van de aandelen, rijst de vraag wat het gevolg is van de testamentaire termijn die intussen is verlopen.

Familierekening, herbelegging en beheer
Via een zogeheten ‘familierekening’ heeft vader tijdens leven geld overgeheveld aan zijn kinderen. In een beheersovereenkomst hebben de kinderen het beheer van de rekening aan vader en, bij opvolging, aan moeder (privatief) afgestaan. Als moeder na vaders overlijden het geld belegt in onroerend goed, eist een kind met succes het geld op. Met het opheffen van de rekening is de beheersovereenkomst van de baan. In geval van een schenking onder bewind was het beheer in beginsel niet geëindigd door herbelegging (ERF 2019-0126).

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates