Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2017
Uitspraken van 24-04-2017 tot 28-04-2017
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Schuldsanering en testamentair bewind
In de casus van ERF 2017-0090 verwijt de wsnp-bewindvoerder dat de saniet een erfdeel onder testamentair bewind heeft aanvaard, welk bewind eindigt bij het einde van de schuldsanering. Is sprake van een niet-saneringsgezinde houding die aanleiding geeft tot voortijdige beëindiging van de schuldsanering? Is de saniet gehouden om, zo lang het bewind duurt, het geërfde bedrag bij derden te lenen, zodat de waarde van het erfdeel binnen handbereik van zijn schuldeisers komt? Of hebben de schuldeisers na de schone lei definitief het nakijken?

Samenloop bedrijfsopvolgingsfaciliteit SW 1956 en IB-latentie
In hoeverre komt de latente inkomstenbelasting voor de erf- of schenkbelasting in aftrek bij toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de SW 1956? De Hoge Raad geeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant (23 maart 2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:1675) volledig gelijk. De latentie moet naar evenredigheid worden toegerekend op het voorwaardelijk vrijgestelde en het niet-vrijgestelde deel van de verkrijging (ERF 2017-0091).

BEM-clausule erfenis kinderen en bijstand moeder
Als moeder bijstand aanvraagt, dwingt de gemeente haar om de erfdelen van de kinderen – geld onder een BEM-clausule – aan te spreken. Tegen haar zin vraagt moeder hiervoor machtiging bij de kantonrechter en verkrijgt deze ook (ERF 2017-0094).

Informatie delen tussen deelgenoten en notariële geheimhoudingsplicht
De notaris die betrokken is bij de verdeling van de nalatenschap, mag daarvoor noodzakelijke informatie van de ene deelgenoot delen met de andere deelgenoten (ERF 2017-0095). De notariële geheimhoudingsplicht staat hier niet aan in de weg.

Koopoptie en erfbelasting
In hoeverre drukt een door erflater verleende koopoptie de waarde voor de erfbelasting? In de casus van ERF 2017-0099 ziet Hof Amsterdam geen reden voor aftrek. De optie houdt voor de erfgenamen een voorwaardelijke verplichting in en de optiegerechtigde heeft de optie (een wilsrecht) te laat uitgeoefend.

Maar er is nog veel meer. Wij u verwijzen naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank