Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2017
Uitspraken van 18-07-2017 tot 24-07-2017
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
De zomervakantie mag dan aangebroken zijn, op rechtspraak.nl is van een (erfrechtelijke) zomerdip nog weinig te merken. Een klein voorproefje.

Vereffeningsperikelen: uitdelingslijst en loon vereffenaar
Als benoemde vereffenaar wilt u op enig moment het overschot van de nalatenschap aan de erfgenamen afgeven. Als de erfgenamen maar niet akkoord gaan met de uitdelingslijst en het vereffenaarsloon, kan een impasse ontstaan. In de casus van ERF 2017-0148 brengt de kantonrechter schot in de zaak door de vereffenaar de aanwijzing te geven om het overschot in handen van de Staat te geven als de erfgenamen onwillig blijven en zonder verdelingsvoorstel. Als de vereffenaar tijdens de vereffening al behoefte heeft aan voorschot op het loon, moet hij het verzoek daartoe overigens voldoende concreet maken. In ERF 2017-0147 geeft de kantonrechter aan op welke wijze.

Vruchtgebruiker mag interen via pensioen-bv
De keuze voor vruchtgebruik hinkt soms op twee gedachten; behoud van het kapitaal voor de hoofdgerechtigden, maar ook verzorging van de vruchtgebruiker. Een testamentair bewind kan beide belangen in evenwicht houden. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig, bijvoorbeeld als het kapitaal vastzit in stenen en een bv. In de casus van ERF 2017-0153 trekt erflaters echtgenote als vruchtgebruiker in kort geding aan het langste eind. De rechter stuurt aan op behoud van de stenen en intering via de pensioen-bv.

Papieren schenking en legitieme
Papieren schenkingen kunnen als quasi-legaten een legitimaris niet tekort doen. Wat geldt voor de daarover verschuldigde rente die tijdens leven niet is betaald? Is sprake van een schuld in de zin van artikel 4:7 lid 1 onder a BW die de legitimaris moet dulden, of vormt de rente een schenking die meetelt voor de legitimaire massa? De hoofdsom is geschonken, de rente niet, aldus Hof Den Bosch (ERF 2017-0155).

Maar er is nog meer. Wij verwijzen u graag naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hof

Rechtbank