Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2017
Uitspraken van 15-06-2017 tot 23-06-2017
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Een gevecht om erflaters dna
Om bloedbanden vast te kunnen stellen is dna tegenwoordig cruciaal. Soms gaat het om dna van een erflater, zoals van de overleden fertiliteitsarts van Medisch Centrum Bijdorp. De kortgedingrechter heeft zijn executeur gedwongen om voorwerpen van erflater af te geven en op dna te laten testen  (ERF 2017-0123). Of de eisers – mogelijk erflaters biologische kinderen – toegang krijgen tot de resultaten, hangt af van de uitkomst in de bodemprocedure. Tot die tijd blijven de resultaten achter slot en grendel bij een notaris of deurwaarder.

Geen weg terug voor erfgenamen die nalatenschap voorbarig verwerpen
Het aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap is in beginsel onherroepelijk (art. 4:190 lid 4 BW). Zuivere aanvaarding kan een erfgenaam opbreken, als hij met zijn eigen vermogen voor nalatenschapsschulden opdraait. Onder voorwaarden geeft de wet de erfgenaam dan een herkansing (art. 4:194 BW, art. 4:194a BW). In de casus van ERF 2017-0128 hebben de erfgenamen niet voorbarig zuiver aanvaard, maar voorbarig verworpen. Er is voor hen geen weg terug, hun beroep – a contrario – op artikel 4:194a BW wijst de rechter af.

Informatieplicht langstlevende bij ouderlijke boedelverdeling
Artikel 4:16 lid 4 BW voorziet in een (wederzijdse) informatieplicht voor de erfgenamen bij de wettelijke verdeling, zodat de onderbedelingsvorderingen van de kinderen vast te stellen zijn. Niet verbazingwekkend is dat Rechtbank Midden-Nederland deze informatieplicht analoog toepasbaar acht op de ouderlijke boedelverdeling (ERF 2017-0130). De rechtbank staat ook stil bij de vraag of uit het huwelijksvermogensrecht – erflater en stiefmoeder waren in gemeenschap van goederen gehuwd – een ruimere informatieplicht jegens de kinderen voortvloeit.

Maar er is nog meer. Wij verwijzen u graag naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates