Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2016
Uitspraken van 14-03-2016 tot 21-03-2016
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Wettelijke vereffening. Blijft verzet tegen de uitdelingslijst uit, dan staat de daarin opgenomen preferentie vast
Over de vraag of het vereffenaarsloon een preferente schuld is in de wettelijke vereffening, is het laatste woord nog niet gezegd. Gaat de vereffenaar in zijn uitdelingslijst evenwel uit van preferentie en komt niemand daartegen in verzet, dan staat de preferentie daarmee vast, aldus de Hoge Raad (ERF 2016-0059). Een belanghebbende kan daartegen dan niet meer opkomen door de vereffenaar onrechtmatig handelen te verwijten.

Erfbelasting. Partnervrijstelling en gehuwde staat mantelzorger
Een gehuwd kind dat zijn ouder mantelzorg verleent, kan in de nalatenschap van de ouder geen gebruik maken van de partnervrijstelling. Het kind heeft al een (andere) partner, de echtgenoot. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden (ERF 2016-0062) is dit niet in strijd met Europees recht.

Gevolg van uitsluitingsclausule op voorhuwelijkse erfenis en gift
Bij echtscheidingen rijst regelmatig de vraag wat het gevolg is van een uitsluitingsclausule waaronder een echtgenoot een erfenis of gift heeft verkregen. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde recent over een voorhuwelijkse kwijtschelding (ERF 2016-0066) en een voorhuwelijkse erfenis waarbij het erfdeel deels was ontvangen door verrekening met een schuld aan erflaatster (ERF 2016-0072). Zowel de kwijtschelding als de erfenis was onder uitsluitingsclausule verkregen en in beide gevallen hield de schuld verband met de verkrijging van onroerend goed. In het eerste geval had de man geen vergoedingsrecht op de gemeenschap, in het tweede geval wel. Het kan verkeren.

Erflaatster heeft onwaardige erfgenaam niet vergeven
Een erfgenaam is niet zomaar onwaardig om te erven, het gaat om ernstige situaties. Vergiffenis door erflater heft de onwaardigheid op. Maar ook daaraan stelt de wet hoge eisen. Zie voor een voorbeeld ERF 2016-0070.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de andere opbrengst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank