Naar boven ↑

Update

Nummer 25, 2016
Uitspraken van 09-12-2016 tot 12-12-2016
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Boedelvolmacht en rekening en verantwoording
Het verlenen van volmacht dwingt de gevolmachtigde op zichzelf nog niet tot rekening en verantwoording, zo volgt uit rechtspraak van de Hoge Raad. Een boedelvolmacht is uit zijn aard echter minder vrijblijvend voor de gevolmachtigde, aldus Hof Den Haag (ERF 2016-0218).

Toezegging testamentair legaat in echtscheidingsconvenant is nietig
Bij echtscheiding verdient het scenario van overlijden ook aandacht. Bijvoorbeeld, is een vangnet ter zake des doods nodig als de alimentatie eindigt door het overlijden van de alimentatieplichtige? In de casus van ERF 2016-0219 had de man in een echtscheidingsconvenant aan de vrouw een testamentair legaat toegezegd. De rechtbank oordeelde het beding nietig, want in strijd met artikel 4:4 BW, maar liet de vrouw toch niet met lege handen achter.

Executoriaal beslag tijdens wettelijke vereffening van de nalatenschap
Als de beneficiaire erfgenaam – erflaters partner – onttrekkingen pleegt aan de nalatenschap, ziet de bank daarin reden om executoriaal (derden)beslag onder de partner te leggen, op basis van de grosse van een hypotheekakte met erflater. Het hypothecaire onderpand is dan al geveild, er is sprake van een restschuld. Als de partner in kort geding om opheffing van het beslag verzoekt, ziet de rechter zich voor tal van vragen gesteld. Heeft de partner zuiver aanvaard door gedragingen? Welk gevolg hebben de onttrekkingen via erflaters BV voor de verhaalspositie van de bank? Noopt het verhaalsverbod tijdens vereffening (art. 4:223 lid 1 BW) tot opheffing van het beslag nu de bank geen separatist meer is? Levert de grosse van de hypotheekakte eigenlijk wel een executoriale titel op jegens de partner? De voorzieningenrechter spaart vooralsnog de kool en de geit. Het beslag blijft in stand, maar de bank mag pas executeren na de vereffening (ERF 2016-0223).

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates