Naar boven ↑

Update

Nummer 14, 2015
Uitspraken van 21-12-2015 tot 27-12-2015
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende interessante uitspraken.

Van waardedaling na overlijden heeft de legitimaris geen hinder
De legitimaris is naar huidig erfrecht slechts schuldeiser. Daarom gaat de waardefluctuatie van nalatenschapsgoederen hem niet aan, evenmin als doorlopende kosten zoals van water, energie en verzekeringen. Hof Arnhem-Leeuwarden (ERF 2015-0372) weigert voorts de kosten van executele in aftrek te brengen op de legitimaire massa.

Voorhuwelijkse koop met gedeeltelijke kwijtschelding koopsom onder uitsluitingsclausule. Is de (hele) woning in de huwelijksgemeenschap gevallen?
Hof Arnhem-Leeuwarden wijst zaaksvervanging hier af (ERF 2015-0377). De woning behoort geheel tot de huwelijksgemeenschap. Anders dan in de recente casus van de Hoge Raad van 1 mei 2015 (ECLI:NL:HR:2015:1199), heeft de man de woning hier voor het huwelijk al verkregen.

Geldlegaat ter grootte van tien procent van de nalatenschap. Voor welke waarde telt de woning mee voor de erfbelasting?
De WOZ-waarde van erflaters woning is leidend, ook als het (slechts) gaat om een geldlegaat dat wordt berekend in het saldo van zijn nalatenschap, aldus de Hoge Raad (ERF 2015-0383).
Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst.

Annotatie
Mr. F.M.H. Hoens becommentarieert de uitspraak van Rechtbank Limburg van 3 september 2015 (ECLI:NL:RBLIM:2015:8068, ERF 2015-0339, PFR 2015-0289). Hierin laat een bijstandsontvanger haar legitieme portie in de nalatenschap van haar moeder zitten. De kinderen van de bijstandsontvanger zijn, als erfgenamen van oma, hierbij gebaat. Is bijstandsverhaal op deze kinderen mogelijk, omdat moeder aan hen heeft geschonken? Volgens de rechtbank is geen sprake van een schenking. Maar is daarmee de kous af voor moeder? Hoens laat zien dat de Participatiewet meer munitie in voorraad heeft om het laten zitten van de legitieme portie te sanctioneren.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

De redactie van ERF Updates wenst u al het beste voor 2016!

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank